Amadeus

Premiere algemeen

Camille!

Camille Claudel. Voor wat deze vrouw heeft betekend voor de 19e eeuwse kunst, zou het noemen van haar naam al voldoende moeten zijn. Toch moeten altijd eerst de namen worden genoemd van de twee mannen die een grote invloed op haar leven hebben gehad, om uit te leggen wie zij was: haar broer, de schrijver en dichter Paul Claudel en de beeldhouwer Auguste Rodin. Van de laatste was Camille leerling, muze en zelfs minnares.

 

Op haar zesde wist ze al wat ze wilde worden. Beeldhouwer! Marmer en klei waren haar vlees en bloed. Nog voor zij één beeld van Rodin had gezien, werd ze al met hem vergeleken. Tot op de dag van vandaag staat Camille echter nog steeds in de schaduw van Rodin.

 

Ze werd bemind en aangemoedigd door haar vader, maar gehaat en tegengewerkt door haar moeder. Camille kneedde en kleide zich onverwoestbaar door de wereld. Ze hield zich niet aan de regels die golden in huis, op straat, tussen de lakens of op de werkvloer. Haar passie, of beter gezegd haar roeping stuwde haar voort. Alles, maar dan ook alles moest daarvoor wijken. Camille was raar. Camille was een vrouw. Camille was gek.

 

De laatste 30 jaar van haar leven zou ze opgesloten zitten. Weggestopt door haar dierbaren. Slechts sporadisch bezocht door haar broer, met verder niets anders dan haar gedachten. Maar bovenal was Camille Claudel een kunstenaar. Een geniale kunstenaar!

 

Première brengt haar eigen theatrale versie van Camille Claudels leven. De feiten in haar leven staan vast maar er blijft nog steeds veel onbekend. Door middel van improvisaties en documentatie hebben de acteurs, de schrijver en de regisseur de motieven onderzocht van Camille en de hoofdpersonages uit haar leven. Want ook al is haar leven opmerkelijk genoeg, het is het waarom dat om een antwoord schreeuwt.

 


Bestel

kaarten