Foto Amadeus

Premiere algemeen

De Glimlach van de Onderwereld

In oktober speelt Première de tweede productie van 2015: De Glimlach van de Onderwereld van Lars Noren.

 

Deze voorstelling wordt i.s.m Het Cultuurbedrijf geproduceerd.

 

Helena komt thuis na een verblijf van drie maanden in een psychiatrische inrichting na de geboorte van haar dochtertje. Niets is veranderd en niets lijkt hetzelfde.

 

Ze wordt verwelkomd door haar man Edvard, haar zuster Elaine en haar moeder Julia. Woorden die hen zouden moeten verbinden, isoleren en verwarren. Taal blijkt een onbetrouwbaar middel om elkaar te bereiken.

 

Een onaangekondigd bezoek van medepatiënt Jane duwt Helena verder weg van haar vertrouwde omgeving waar zij zich niet meer thuis zal kunnen voelen.


Is Helena als kind mishandeld door haar ouders? Werd ze misbruikt door haar inmiddels overleden vader? Of is dat de verbeelding van een geesteszieke?

Een verhaal over eenzaamheid en een vlucht van zichzelf in een zoeken naar elkaar.

 

Lars Norén (Stockholm, 9 april, 1944) is een Zweedse toneelschrijver en dichter, in Nederland geïntroduceerd door dramaturg en regisseur Karst Woudstra, die de meeste van zijn stukken vertaalde en ook regisseerde. De Glimlach van de Onderwereld werd in 1981 onder de titel Underjordens Leende geschreven. Het stuk is confronterend en expliciet zowel qua taal als handeling.